Yazılım dünyasıyla ilgilenen kişiler bilirler, yazılım dünyası göründüğü kadar kolay değil, bilhassa göründüğünden daha zor ve yıpratıcıdır. Eğer yazılım sektörüne girmek istiyorsanız aşağıdaki özelliklere sahip olup olmadığınıza bakmanız yeterli.
Sabırlı Olmak
Sabırlı olmak yazılım dünyasının en vazgeçilmez özelliğidir. Öyle ki bir kod hatası yüzünden hatta bir noktalı virgül yüzünden bile saatlerinizi harcayabilirsiniz.
Eğer müşterilerinizden ödemeyi peşin değil de, iş sonrası almayı hedefliyorsanız sabır asıl burada daha çok lazım olacak emin olabilirsiniz. Anlaştığınız tarihten 3 ay sonra ödeme almak sabır ister çünkü 🙂
Tembellik
Tembellik ve aynı zamanda çalışkanlık gereklidir bu meslekte. Çünkü tembellik yaptığınız zaman çok çalışkan görünme şansınız vardır. Kafanız karışmış olmalı. Bir insan hem tembelken hem çalışken nasıl olur ki? Hemen açıklayalım.
Tembel olmanız lazımdan kastımız yan gelip yatın değildir. Yani bir kod yazarken o kodun daha kısa ve daha az yorucu olan yöntemini bulmanız ve onu kullanmanız size hem zaman hem de prestij kazandırır.
Joker Gibi Olmak
Yazılım işinde joker kişi olmanız çok önemli. Patronunuz ya da Freelancer olarak çalışıyorsanız müşteriniz sizden sadece yazılım isteyebilir ancak siz ona tasarımsal düzenlemeler yaptırmak isteyip istemeyeceğini de sorun. Yada web sitesi yaptıran bir müşterinizse mobil uygulama kampanyanızdan söz edebilirsiniz. Muhtemelen başka biriyle çalışmaktansa sizinle çalışmayı tercih edecektir.
Prensip Sahibi Olmak
Yazılımcılar genel olarak belli başlı prensip sahibi olduklarında çok daha iyi miktarlara iş bulabilmekte ve ek olarak daha çok iş imkanı bulabilmektedirler. Nedir bu prensipler; Belli sektörler dışında yazılım işi almayı reddedebilirsiniz ya da iş başı ödeme almak dışında çalışmamayı prensip edinebilirsiniz.
Uykusuz Olmak
Uykusuz olmak yazılımcı olmanın 5 şartından biridir. Çünkü eğer yazılım işiyle uğraşmak istiyorsanız bilin ki uyku sizin düşmanınızdır. Yetişmeyen projelerde ya da asla bitmeyecekmiş gibi gelen yazılım işlerinde uyumak yerine sabahlarken içeceğiniz kahveler size eşlik edecek. Kahvenizi içerken bu işe hiç bulaşmamış olmayı ve kendi halinde köyde yaşayan bir çiftçi olmayı yeğleyeceğinizi garanti edebiliriz. 🙂
Yunus Gündüz
6 Haziran 2021Merhabalar yazınıza katılıyorum, ufak birkaç şey eklemek istiyorum;
Türkiye şartlarında bu dedikleriniz iki katına çıkıyor , genelde müşteriler veya işverenler eğer sektörden bi haber ise , sizden deyim yerindeyse her şeyi yapmanızı istiyorlar hemde kısa sürede sırf bu sebeplerden dolayı Türkiye de yazılımcı olmak gerçekten de zor , İlk olarak ana dilimizden dolayı 1-0 geriden geliyoruz , İngilizce ilk önceliklerden , ayrıca beynimiz yeni şeylere açık değilse İngilizceyi öğrenmek zor olabiliyor. Bunun yanında piyasada gerçek anlamda yazılım alanları ile ilgili yol haritası maalesef ki yok , eğer yapabilirseniz örneğin backend developer yol haritası adında bir yazı yazabilirsiniz , ve tabiki diğer alanlarla ilgili de.